Ontwerp

Stefan Witteman van bureau Current a+u in Den Haag heeft het stedenbouwkundig ontwerp van het Nieuw Leids Bolwerk verzorgd. Hij was als stedenbouwkunidig architect betrokken bij de realisatie van Nieuw Leyden en begreep daarom direct wat de initiatiefnemers van hem verwachtte. 

Het ontwerp van de nieuwe buurt voorziet in bebouwing ten zuiden van de doorgetrokken de 3de Binnenvestgracht. Ten noorden van deze historische lijn liggen het Energiepark en het Huigpark met, aan de overkant van de Maresingel, het Marepark van Nieuw Leyden. Het grote gebouw van de Nuon-centrale en de industrieel erfgoedgebouwen langs de Maresingel behoren nadrukkelijk tot het stedenbouwkundig plan voor het Nieuw Leids Bolwerk.

Ten westen van de Nuon-centrale worden woningen en appartementen gerealiseerd voor wonen en kleinschalige bedrijven. In het straatje waar de N-Z fietsroute door zal gaan lopen zijn buurtwinkels en sociale voorzieningen gepland. Direct ten oosten van de Nuon-centrale zijn twee blokken gepland voor kantoor- en lesruimte. Tot slot, helemaal in het oosten van de nieuwe buurt wordt voorzien in park-wonen, in appartementenrond een grote collectieve binnenhoof die aansluit op het Huigpark.

De begane grond van grote Nuon-centrale is bestemd voor economische of culturele activiteiten. In de rest van het gebouw zullen stadsappartementen in het duurdere marktsegment worden  gerealiseerd. De industrieel erfgoedgebouwen langs de Maresingel zullen gerenoveerd en bestemd worden voor (culturele)  bedrijvigheid die aansluit op het Energiepark en de wensen van de bewoners in de directe omgeving.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *