Programmering blokken 1 & 2

Aan de noordkant van blokken 1 & 2, aan het verlengde van de 3de Binnenvestgracht en uitkijkend op het Energiepark, wordt de gevelwand van weverhuisjes van de 3de Binnenvestgracht doorgetrokken: kleine woonhuizen van verschillende breedtes en hoogtes tot maximaal twee verdiepingen. De gebouwen worden richting Langegracht hoger.

Nieuw Leids Bolwerk aan het Energiepark

Langs de Langegracht zijn appartementengebouwen gepland van dezelfde hoogte als het politiebureau (parterre en 3 verdiepingen). Bewoners parkeren hun auto’s en fietsen in een half-ondergrondse garage die onder de twee blokken doorloopt; of halen een elektrische auto op die ‘Greenwheels-electric’ in deze garage op daarvoor bestemde parkeerplaatsen met oplaadpunt heeft klaar staan.

Het straatje tussen blok 1 en 2 is bestemd voor kleine maak- en servicebedrijven en ZZP-ers met hun werkruimtes op de parterreverdieping en hun woning op eerste en tweede verdieping. In het straatje tussen blok 2 en de Nuon-centrale (met het fietspad dat de Merenwijk en Nieuw Leyden met de binnenstad verbindt) zijn winkels gepland met erboven appartementen, aan beide kanten van de straat.

Gedacht kan worden buurtwinkels zoals Primera, een traiteur, een juwelier, een scharrelslager, een viswinkel, maar ook aan een computer repairshop, een kapper of schoenmaker. Zeker geen slijterij in verband met De Binnenvest. Vooral duurzaam, een beetje bio en een tikkeltje ‘up market’ zodat dit winkelcentrum aanvullend en niet concurrerend zal zijn met Dirk, Action en Bristol.

Natuurlijk zal nog een marktverkenning moeten worden verricht om de levensvatbaarheid van zo’n kleinschalig winkelcentrum op deze locatie in te schatten. Maar het lijkt een veelbelovend voorstel: Noordvest, Groenoord-Zuid, Nieuw Leyden en Noorderkwartier-West kennen nauwelijks buurtwinkels en de in potentie drukke fietsverbinding tussen de Merenwijk en de binnenstad loopt dwars door het winkelcentrum.

Hebt u ideeën over de programmering van dit deel van het Nieuw Leids Bolwerk, deel die met ons! U kunt hiervoor het onderstaande reactieformulier gebruiken.