Het Energiepark, de gebouw van de voormalige vuilverbranding aan het Ambachtsplein en de Nuon-centrale (Lichtfabriek) en hun programmering behoren nadrukkelijk tot dit voorstel voor het Nieuw Leids Bolwerk.
In het Definitief ontwerp van het Energiepark staat dat de industrieel erfgoedgebouwen de sociale motor moeten worden van het park: ‘Kleinschalige horeca, creatieve bedrijvigheid, innovatie en ontmoeten zijn functiekenmerken voor het programma in de oude panden’. De mogelijke bestemmingen voor deze gebouwen zijn legio: een ambachtelijke bakkerij met horeca (cat. 1 + 2) in het gebouw dat het dichtst bij de dam in de Maresingel staat. Een architectencollectief, een theater of een dans- en theaterschool of een galerie met kunstuitleen in het andere gebouw. ‘Schone’ bedrijven waar veel mensen werken die in Leiden wonen en met de fiets naar hun werk komen. Immers, het is moeilijk om in de buurt auto’s te parkeren. Voorzieningen voor laden en lossen kunnen wel in de nabijheid van deze gebouwen worden gerealiseerd. Onder Leidse ondernemers bestaat grote belangstelling voor deze industrieel erfgoedgebouwen langs de Maresingel.
De Gemeente heeft uitgewerkte plannen voor een cascorenovatie van deze erfgoed gebouwen en de contracten voor de aanbesteding van zo’n renovatie liggen klaar. Deze documenten zijn echter in een gemeentelijke bureaulade beland toen in januari 2017 de MBE Groep haar belangstelling voor deze gebouwen bekend had gemaakt en haar plannen voor het Energiepark en het gebouw van Scheltema Leiden aan het gemeentebestuur had gepresenteerd. Deze plannen voor cascorenovatie kunnen zo weer uit de lade gehaald worden, of de Gemeente kan besluiten Leidse ondernemers te vragen voorstellen voor de bestemming van deze gebouwen te presenteren. Deze kan ze dan voor een schappelijke prijs verkopen aan het Leidse bedrijf met het meest belovende plan, met de verplichting het pand te renoveren.
In het gebouw van de voormalige Vuilverbranding zijn door steenhouwerij Bambam en de Stichting Levend Ambacht maakbedrijven gepland, met oude stoere ambachten zoals steenhouwen, smeden, houtbewerking of bier brouwen. Het Ambachtsplein wordt een openluchtwerkplaats waar bewoners van het Nieuw Leids Bolwerk en studenten van de Hubspot of de PABO kunnen volgen hoe een kunstenaar een beeld houwt. Kortom een plein waar oude ambachten beleefbaar worden. De initiatiefnemers dagen de Stichting Levend Ambacht en de Gemeente uit om werk te maken van deze visie. Dat betekent: plannen afstoffen, een Leidse projectontwikkelaar bij de hand nemen en de al uitgewerkte visie voor dit iconisch gebouw aan het Ambachtsplein realiseren.
De grote Nuon-centrale (Lichtfabriek) is een uniek gebouw met veel mogelijkheden. De initiatiefnemers hebben gekozen voor een woonbestemming voor dit enorme gebouw, met op de parterreverdieping winkels zoals een Marqt, een Leidse Foodmarkt of bijzondere horeca in de vorm van een Leidse variant van de succesvolle Fenix Food Factory in Rotterdam. Het gebouw is verder qua maten en ligging ideaal geschikt voor de realisatie van koopappartementen in het duurdere marktsegment. De vraag naar nieuwe luxueuze stadappartementen in de binnenstad is levendig, gezien de ervaring met de verkoop van dit soort appartementen elders in de binnenstad. Rondvragen heeft aangetoond dat het niet moeilijk zal zijn om een projectontwikkelaar te vinden die het gebouw in 2022 wil kopen en ontwikkelen conform de voorgestelde programmering.
Hebt u ideeën over de programmering van dit deel van het Nieuw Leids Bolwerk, deel die met ons! U kunt hiervoor het onderstaande reactieformulier gebruiken.