Buurt- en stadspartijen

Noordvest, Groenoord-Zuid, Nieuw Leyden en Noorderkwartier-West  kennen wijkverenigingen en een groot aantal buurt- en stadspartijen. Hieronder volgt een lijst van de belangrijkste buurt- en stadspartijen in dit gebied. Wat opvalt, is het kleine aantal winkels, horecagelegenheden en gezondheids- en andere voorzieningen in dit deel van de stad dat toch overwegend bestaat uit dichtbevolkte woonbuurten.

De wijkverenigingen
De wijkvereniging Noordvest-Molenbuurt vertegenwoordigt de bewoners van Noordvest. Deze wijkvereniging richt haar aandacht vooral op het volgen van en adviseren bij de vele grote infrastructurele projecten die sinds 2000 in de wijk zijn, en nog steeds worden uitgevoerd. In samenwerking met de Gemeente heeft de wijkvereniging een participatie-instrument  (de ‘klankbordgroep’) geïntroduceerd. Dit is een vaste groep bewoners die op uitnodiging van het bestuur de wijkvereniging vertegenwoordigt bij het regulier overleg over een groot project in de buurt, zoals bijvoorbeeld de bouw van de Lammermarktgarage, de inrichting van de Lammermarkt en de inrichting van Langegracht. Bij deze projecten hebben alle betrokken partijen deze vorm van samenwerking gewaardeerd en zijn de bewoners in het algemeen zeer tevreden met de uiteindelijke resultaten. Op grond van deze ervaring heeft de Gemeente met de wijkvereniging in mei 2017 een samenwerkingsconvenant afgesloten.

Groenoord-Zuid kent ook een actieve wijkvereniging die de bewoners vertegenwoordigt bij de gemeente. Deze wijkvereniging spant zich ook in om de cohesie onder de bewoners te versterken door het organiseren van tal van buurtactiviteiten en de publicatie van een email nieuwsbrief.

Nieuw Leyden en Noorderkwartier-West worden vooralsnog bij de gemeente vertegenwoordigd door de wijkvereniging Groenoord-Zuid. In beiden buurten zijn onlangs initiatieven ontplooid om eigen buurtverenigingen op te richten.

Politie en gemeentelijke overheid
In Noordvest, aan de Langegracht staan het hoofdkantoor van Politie Holland Midden en het Stadsbouwhuis en het daaraan verbonden Tweelinghuis. De Gemeente zal rond 2020 elders in de stad een nieuw Stadskantoor betrekken en de diensten die nu in het Stadsbouwhuis zijn gehuisvest zullen daarnaartoe verhuizen. Het Stadsbouwhuis en het Tweelinghuis komen dan leeg te staan.

 Nuon
Aan de Langegracht staat ook de Nuon-centrale. Verwacht wordt dat rond 2020 Leiden op de warmwaterrotonde van de Maasvlakte wordt aangesloten en dat de centrale dan zijn functie verliest. Er zal dan een nieuwe bestemming voor dit enorme gebouw gezocht moeten worden. De E.ON is eigenaar van het gebouw.

Woningbouwcorporaties
De kantoren van de woningbouwcorporaties Portaal en De Sleutels zijn gevestigd in Noordvest. De grote appartementencomplexen in Noordvest zijn eigendom van Portaal.

HUBspot
De HUBspot, het incubatorcentrum voor innovatieve startups van de Universiteit Leiden, de Hogeschool Leiden en de Gemeente, is gevestigd in Noordvest, in het gebouw van De Sleutels.

De Binnenvest
De Binnenvest, het centrale opvangcentrum voor daklozen, is gevestigd in het gebouw de Nieuwe Energie aan de 3de Binnenvestgracht (met de ingang voor de cliënten aan het Energiepark). Dit opvangcentrum heeft een vaste capaciteit van een kleine 60 bedden en een tijdelijke capaciteit van nog eens 35 bedden in een gebouw in het Energiepark (Loods C). Het ligt in de bedoeling dat deze tijdelijke capaciteit in de loop van 2018 zal worden gesloten. In 2008 hebben de partijen die direct betrokken zijn bij het opvangcentrum (de Gemeente, Portaal, de Politie, wijkverenigingen en De Binnenvest) een convenant gesloten over de openbare orde en veiligheid en de inrichting en het beheer van de openbare ruimte rond het opvangcentrum. Eén van de afspraken in dit convenant is dat het Nuon-terrein (wat nu het Energiepark is), na de noodzakelijke sanering van de grond, een groenbestemming zou krijgen. De genoemde partijen komen elke twee maanden bij elkaar om de in dit convenant vastgelegde afspraken te monitoren en waar nodig aan te scherpen (BVOR).

Scholen en kinderopvang
In Noordvest is de kinderopvang Smallsteps Twins gevestigd aan de Tweelingstraat en de openbare basischool Woutertje van Leyden aan het Huigpark. De Vrije School heeft onderdak gevonden in Groenoord-Zuid aan de Maresingel. In hetzelfde gebouw zijn de kinderdagverblijf het Gouden Poortje en de kinderopvang Trias. In één van de industrieel erfgoedgebouwen in het Marepark is de kinderopvang Smallsteps Pollewop gevestigd.

De Nieuwe Energie
In het gebouw van de Nieuwe Energie aan de 3de Binnenvestgracht houden naast Portaal en de Binnenvest een groot aantal bedrijven actief in de communicatiesector kantoor.

Horeca en hotels
Noordvest kent twee kroegen, de Re-Spons aan de Korte Mare en De Roze Beurs aan de Oude Singel. Aan de Korte Mare is ook het restaurant Holle Bolle Gijs gevestigd en aan de Oude Singel het boutique hotel Huys van Leiden. In Nieuw Leyden, in het Marepark staat het restaurant Steakhouse Terroir. Noorderkwartier-West kent een buurtrestaurant.

Supermarkten en winkels
In Noordvest, aan de Langegracht bevinden zich de supermarkten Dirk en Action en de schoenwinkel Bristol. Verder zijn verspreid over de wijk een klein aantal winkels gevestigd, waaronder de Kringloopwinkel, de beddenwinkel Donzenbed, en de bruidsjaponnenwinkel Bruidsoutlet en de fietsenmakers Habraken en Profile Klokpoort. Het Noorderkwartier-West heeft een bakkerij en slagerij.

Sport en sociale voorzieningen
Aan de Langegracht bevindt zich een vestiging van Wellness & Healthclub Newstyle.  Verspreid over de wijk hebben het COC, het Moeder en Kindhuis, de  Zonnenstudio Sun& Fun, Voetzorg Leiden, de tandprothese praktijk de Jong, de haarstudio Creative, de Thaise Massage Salon Leiden en het Saktiisha yoga centre zich gevestigd. Groenoord-Zuid heeft een tandartsenpraktij en een yogacentrum. Noorderkwartier-West kent een huisartsenpraktijk en een dierenkliniek.

Maak- en productiebedrijven
In dit deel van de stad zijn slechts een klein aantal maak – en productiebedrijven gevestigd waaronder de ambachtelijke steenhouwerij Bambam, de brouwerij Pronck, de drukkerij Mosterd en het grafisch bedrijf Leids Hart. Tevens moeten hier de verschillende ateliers aan de Zandstraat worden genoemd.

 

Als u informatie over buurt- en stadspartijen, die belangrijk is in de context van het voorstel om het Nieuw Leids Bolwerk te realiseren, mist dan ontvangen we die graag. U kunt hiervoor onderstaand reactieformulier gebruiken. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *