Over ons

Nieuw Leids Bolwerk is een burgerinitiatief.  Onze privacyverklaring vindt u hier.

Dit burgerinitiatief is voortgekomen uit het actiecomité Stop de plannen van de MBE Groep (voor een beter alternatief) – in het voorjaar 2018.

Nieuw Leids Bolwerk is een handelsnaam van de Stichting Leefstad Leiden (Kvk 7111 0488). 

De leden van het bestuur van dit burgerinitiatief zijn:
Rutger Engelhard – voorzitter 
Diana Burton – secretaris/penningmeester
Aletta van ’t Hoog – lid PR en communicatie


Financiële ondersteuning werd ontvangen van
bewoners van Noordvest-Molenbuurt, Maredorp, Nieuw Leyden,  Groenoord-Zuid en Noorderkwartier-West en de Gemeente Leiden.

Nieuw Leids Bolwerk 2018
De opstellers van het eerste voorstel Nieuw Leids Bolwerk, wonen, werken, leren en recreëren aan het Singelpark (16 april 2018) zijn Rutger Engelhard en Esther Kool.  Stedenbouwkundig architect van het Nieuw Leids Bolwerk 2018 is Stefan Witteman, bureau Current a+u, Den Haag

Buurtenergie Leiden 2019
Buurtenergie Leiden
is een initiatief van het Nieuw Leids Bolwerk om de plannen voor het Energiepark en omgeving die in 2018 werden gemaakt door te ontwikkelen. Buurtenergie ontwikkelde samen met bewoners en stadspartners het gebiedsconcept Energiebuurt en presenteerde dit op 17 juli 2019 aan wethouder Fleur Spijker.

Buurtenergie Leiden is een samenwerkingsverband van het burgerinitiatief Nieuw Leids Bolwerk en de gebiedsontwikkelaars Bouwfonds Property Development (BPD) en Steenvlinder (zelfbouw). De Meyer Bergman Erfgoed Groep (MBEG) sloot zich in het najaar 2019 hierbij aan. Deze drie gebiedsontwikkelaars hebben de uitgangspunten voor de ontwikkeling van het Energiepark en omgeving (‘de open normen’), opgesteld door het Nieuw Leids Bolwerk, onderschreven.


Deze website draait op WordPress en WordPress plugins en werd gemaakt door Arie in ’t Veld,  AA Resultaat, Leiden.

De content op deze website  is gepubliceerd met een Creative Commons licentie BY-NC 4.0.

2 antwoorden op “Over ons”

 1. Beste Rutger Engelhard, Leiden 2 dec 2019

  Ik benader jullie vanuit het Denksportcentrum Leiden. We zijn al 1,5 jaar op zoek naar een nieuwe ruimte voor ons Denksportcentrum. Vanwege deze ‘drive’ zijn we ook 2 keer naar participatiebijeenkomsten van het Energiepark geweest en hebben daar onze inbreng geleverd. Er werd positief door aanwezigen op gereageerd maar het heeft niet tot een concreet resultaat geleid.
  Gezien de huidige ontwikkelingen willen we een nieuwe poging doen om onze ideeën voor een Denksportcentrum in het Energiepark voor het voetlicht te brengen. Een denksportcentrum in het Energiepark lijkt ons een uitstekende combinatie. We zijn elke dag open (’s avonds maar in toenemende mate ook ’s middags) m.u.v. zondagen (wel een enkele keer). Deelnemers zijn dus van jong tot oud.
  Denksporters zijn rustige mensen, want ze willen rustig denken bij het beoefenen van hun sport. Momenteel worden de denksporten Schaken, Bridge, Dammen en Go beoefend. Er worden cursussen gegeven om de denksporten te leren (voor jeugd, volwassenen en voor 60+) en jeugdtoernooien georganiseerd.
  We hebben een totale speelruimte (bestaande uit 3-4 zalen) van 360-400 m2 nodig en een ruimte om na te praten, spellen te bespreken met een bar (bar, zitjes en opslag totaal ca. 90 m2).
  Wij zien ook mogelijkheden (om na verbouwing) een Denksportcentrum in één van de oude gebouwen van het Energiepark te lokaliseren….
  Wat we vragen is wat nu een goede ingang is voor onze ideeën. We hebben contacten met de gemeente maar die wil dit soort zaken aan de ontwikkelaars overlaten.
  Kun jij ons helpen bij het vinden van de goede ingang dan wel contactpersoon…

  Met groet,
  Ron Bosman, huisvestingscommissie Denksportcentrum
  p/a Vondellaan 44, 2332 AG Leiden. Tel. 06-4439 3268 en email bosmanr52@gmail.com

  1. Beste Ron,

   Tot mijn schrik zie ik, dat je geen antwoord hebt gehad. Er loopt nu een haalbaarheidsonderzoek samen met de gemeente. Ik zal het idee van een centrum voor Denksport inbrengen.
   Alles is nog in een ‘zou kunnen’ stadium. Dit soort dingen gaan langzaam. Op welke termijn zoeken jullie iets?
   Groet,

   Aletta van ’t Hoog, bestuurslid NLB

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *