Nieuw Leyden

Ingeklemd tussen het Noorderkwartier-West en Groenoord-Zuid, tegenover het Energiepark, werd tussen 2008 en 2016 een bijzondere, nieuwe woonbuurt gerealiseerd met, ten westen van de Van der Paauwkade, ruim 200 woonhuizen en 2 complexen met in totaal 16 appartementen.

Deze buurt werd in particulier opdrachtgeverschap gebouwd: toekomstige bewoners konden kavels kopen en daarop binnen bepaalde randvoorwaarden hun eigen huizen laten ontwerpen en bouwen. Tevens werden onder alle huizenblokken gemeenschappelijke half-ondergrondse garages aangelegd. Hierdoor ontstond een autovrije wijk met smalle straten en een bijzonder mix van huizen die ieder een eigen, uniek ontwerp hebben. Voor de gemeente was het particulier opdrachtgeverschap een middel om ‘sociale stijgers’ voor het noordelijk deel van de stad te behouden.

Deze moderne woonbuurt grenst in het zuiden aan het Marepark op het terrein van het voormalig Openbaar Slachthuis, met aangrenzend de Maresingel. In dit park staan markante industrieel erfgoedgebouwen die na renovatie in gebruik werden genomen als woonhuis, kinderdagverblijf en restaurant. In Nieuw Leyden zijn geen winkels en bedrijven gevestigd. Veel bewoners zijn alleenstaanden en koppels, meest zonder kinderen, die op zoek waren naar betaalbare, kleinschalige woonruimte dicht bij het centrum. Een relatief groot aantal van hen zijn ZZP-ers die vanuit huis werken. De bewoners voelen zich sterk met elkaar en de buurt verbonden mede door het intensieve, deels gezamenlijke bouwproces van hun buurt.

Als u informatie over Nieuw Leyden, die belangrijk is in de context van het voorstel om het Nieuw Leids Bolwerk te realiseren, mist dan ontvangen we die graag. U kunt hiervoor onderstaand reactieformulier gebruiken. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *